Начало Здравна медиа Здравни новини Липса на анестезиолози и други специалисти в болниците в Сандански и Петрич

Липса на анестезиолози и други специалисти в болниците в Сандански и Петрич

Липса на анестезиолози и други специалисти в болниците в Сандански и Петрич - изображение

Ръководствата на болниците в Петрич и Сандански са изправени пред трудно решим проблем – липсата на кадри. Преди няколко месеца двете лечебни заведения са били слети заради дълговете на петричкото, които възлизат на близо 4 милиона лева, съобщава БНТ. Въпреки усилията на директорите им, младите специалисти не са изкушени да започнат работа там.

Конкретно МБАЛ – Сандански разполага с 12 отделения и 200 души персонал. Лекарите, които практикуват там, са на средна възраст 50 години, като от тях 10 са вече пенсионери, в това число и медицински сестри. В момента има 4-ма млади специалисти, които се обучават в областта на образната диагностика, кардиологията и хирургията. Най-много има нужда от анестезиолози.

Зам.-директорът на многопрофилната болница в Сандански д-р Димитър Захариев, обяснява, че това е проблемът на малките населени места – лечебните заведения остават без лекари заради ниското заплащане. Повечето предпочитат да се устроят в големите областни градове и в столицата или в чужбина. Въпреки, че заплатата на един медик е 920 лв., това се счита от младите специалисти за недостатъчно за работата, която вършат.

Районът там се характеризира като натоварен по отношение на инциденти заради пътя Е-79. По думите на д-р Захариев от болницата забавят планови приеми, за да имат лимит за спешни пациенти. Сградата на МБАЛ „Св. Врач“ – Сандански е стара, но ремонтирана, преди две години са се снабдили и с нова апаратура за 3 100 000 лв.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: struma24.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниОрганизацииНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияСпорт и туризъмОбразованиеЗаведенияАптекиСнимки