Начало Здравна медиа Здравни новини Личните лекари са на крачка от протест

Личните лекари са на крачка от протест

Личните лекари са на крачка от протест - изображение

От Сдружението на общопрактикуващите лекари предупреждават, че е възможно да излязат на протест. Причините за тяхното недоволство са изискването за описване на касовите бележки след преглед на пенсионери, недостигът на средства в бюджета и предстоящите промени в наредбите за профилактични прегледи и диспансеризация.

Има опасност личните лекари, които имат големи пациентски листи, да спрат да записват нови хора и така може да се стигне до ограничаване правото на избор. Ако един медик надхвърли лимита от 2 500 души дори с 10 човека, той трябва да назначи още един лекар. Но често няма финансовата възможност да добави втори колега в практиката. Това е едната страна на проблема. Втората е, че дори и да разполага със средства да плаща на втори специалист, не е сигурно дали ще може да намери такъв.

Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова коментира, че откакто е стартирала реформата, броят на медиците, които навлизат в тази сфера на медицината, непрекъснато намалява и няма нови, които да заемат освободените практики. А какво остава за втори лекар в една практика.

От сдружението на общопрактикуващите лекари са на мнение, че проблемът може да се реши като се увеличи минимално сумата, която от НЗОК заплащат за записан пациент. Друга промяна, която е в състояние да облекчи положението според организацията, е да отпадне условието за назначаване на втори лекар при надхвърляне на 2500 пациенти.

Председателят на сдружението доц. Любомир Киров казва, че е най-добре всеки лекар да бъде оставен да менажира практиката си, а от държавните институции се иска само да бъдат осигурени средства, за да се привлекат допълнително хора. Исканията на организацията са да се увеличи потребителската такса, по-добро разпределение на бюджета и промени в наредбата за специализациите, които да дадат възможност за привличане на нови кадри.

Доц. Киров заявява, че личните лекари са на прага на търпението си и дори не е нужно да се обявява предварително протест, той просто ще се случи. В момента повече от 4 200 общопрактикуващи лекари имат договор с НЗОК, от тях по-малко от 600 са над ограничението от 2 500 пациенти и са назначили втори медик. Ако на гражданин му бъде отказано да се запише при даден лекар, потърпевшият може да подаде жалба в Районната здравноосигурителна каса.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: rd.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноИсторияСпециалистиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизации