Начало Здравна медиа Здравни новини Ловешката болница е пред фалит, персоналът е без заплати и напуска

Ловешката болница е пред фалит, персоналът е без заплати и напуска

Ловешката болница е пред фалит, персоналът е без заплати и напуска - изображение

Изпълнителният директор на МБАЛ „Проф. д-р. П. Стоянов“ АД е освободен, а болницата работи на специален режим на управление. Специалисти и медицински сестри не са получавали заплати от четири месеца и масово напускат.

Сагата с ловешката болница стартира преди години. От здравното министерство твърдят, че са сключвани финансово неизгодни договори, които са ощетявали бюджета на болницата. Един от тях е договор с частна лаборатория от преди 11 години, чийто срок е изтекъл в края на миналата година. Над 90% от средствата са отивали в частна лаборатория, което е довело и до кризата на болницата. Това е и причината в момента да тече финансова ревизия на лечебното заведение, посочва NOVA.

Условията в болницата са изключително лоши - и за пациенти, и за медицински персонал. Пациентите носят всичко необходимо от домовете си - завивки, консумативи, а лекарите работят разчитат на издръжката на семействата си.

В здравното заведение от месеци не се давали заплати, липсват консумативи и медикаменти. Голяма част от персонала вече е напуснал. От 28 сестри в момента работят по-малко от 10, като половината от тях са в пенсионна възраст. Масово медиците от здравното заведение търсят работа на друго място.

Проблемът е колко хора от персонала ще устискат до набавянето на необходимите средства. Предстоят няколко месеца до стартирането на инвазивната кардиология в ловешката болница, която ще започне да носи пари. Тогава ще може да се вдигне болницата с общи усилия“, коментира зам. - министъра Мирослв Ненков в интервю пред NOVA.

Лекари от лечебното заведение обаче контрираха изказването. Според тях кредитът на търпение се е изчерпал. Те приемат неговите думи като обвинение, че болницата ще бъде закрита, ако лекарите не търпят и не работят без заплати.

От Здравното министерство посочиха, че има назначен прокурист и се търси вариант друго търговско дружество да отпусне безлихвен кредит. Не се нагажираха обаче със срок, в който да се изплатят част от заплатите на персонала в лечебното заведение.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Clinica.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСоциални грижиАнкетиЛюбопитноИсторияЗаведенияНормативни актовеИнтервютаКомпании и организацииОрганизацииСнимкиЗдравни съветиКлинични пътекиАптекиЛеченияСпециалисти