Начало Здравна медиа Здравни новини Масово ваксинират в Сао Пауло поради смъртоносна болест

Масово ваксинират в Сао Пауло поради смъртоносна болест

Масово ваксинират в Сао Пауло поради смъртоносна болест - изображение

Над 60 000 души са били ваксинирани в Сао Пауло, Бразилия поради разпространението на смъртоносна болест. В предградията на града са открити мъртви маймуни, които са станали жертви на жълта треска.

От 21 октомври до 24 октомври хиляди желаещи са се тълпели пред здравните центрове, за да бъдат ваксинирани. Здравните власти на щата успокояват, че разполагат с милион и половина дози ваксини, а при нужда могат да бъдат поръчани и допълнителни.

Първият случай на мъртва маймуна е регистриран на 9 октомври в парк в северната част на града. Поради техническото време за изследване обаче, паркът е затворен едва на 19 октомври (събота).
На 24 октомври са били открити още две мъртви маймуни в предградието Майрипориа. Причините за смъртта все още се изясняват.

Маймуните са гостоприемници на вирус, който се пренася чрез ужилване на комари от вида Haemagogus и Sabethes. Хората също са застрашени от заразяване, защото болестта може да бъде смъртоносна.

Жълтата треска е остро инфекциозно заболяване с епидемичен характер. Спада към групата на много опасните инфекции. След ухапване от комар, вирусът навлиза в лимфните възли и след това в кръвта. Нанася трайно увреждане на сърцето, черния дроб и бъбреците. Нарушената функция на дроба предизвиква жълтеница, която е причина за пожълтяване на кожата и очите. Това пожълтяване дава наименованието на заболяването жълта треска.

Близо месец и половина назад здравните власти на Бразилия бяха обявили край на най-сериозната епидемия от жълта треска. За периода 1 декември 2016 г – 1 август 2017 г. са били регистрирани 777 заразени души, от които 261 са починали. Повече случаи на заболяването са били регистрирани в щата Минас Жерайс.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: atribunamt.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияИзследванияБотаникаИсторияСнимкиСоциални грижиЛюбопитноВидеоАнкетиТестовеЛайфстайл