Начало Здравна медиа Здравни новини МБАЛ - Каварна организира безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на рак на гърдата

МБАЛ - Каварна организира безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на рак на гърдата

МБАЛ - Каварна организира безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на рак на гърдата - изображение

Многопрофилната болница в Каварна организира безплатни профилактични прегледи на жени за ранно откриване на рак на гърдата.

Прегледите ще се проведат на 6 и 13 август и включват: мамография и консултация от д-р Бисерка Пачолова и консултация с химиотерапевт – д-р Николай Николов.

От МБАЛ - Каварна припомнят, че ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. Статистиката показва, че всяка четвърта онкологичноболна жена е с рак на гърдата.

Близо 3500 са новите случаи на година у нас, като от тях със смърт завършват около 1700. С тази диагноза в света живеят 30 жени на 100 000 души население. Според специалистите обаче реалната заболеваемост е много по-висока. Висок процент от случаите не се откриват поради ниската здравна култура на населението в отдалечените райони или поради внезапна смърт от придружаващо заболяване или от усложнение на основното.

Мамография се препоръчва на всички жени над 40-годишна възраст, като целта е да се увеличи относителният дял на откритите в ранен стадий жени, заболели от рак на гърдата. 

В България все още няма Национална скринингова програма, каквато вече действа в редица европейски държави и в САЩ. Според лекарите обаче е напълно възможно да се организира мамографски скрининг на регионално ниво. 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЗдравни съветиИсторияЛайфстайлСнимкиМедицински изследванияЗдравни проблемиАлтернативна медицинаБотаникаЛеченияСпециалистиНормативни актовеЗаведения