Начало Здравна медиа Здравни новини МБАЛ Царица Йоанна в Провадия пред опасност да затвори

МБАЛ Царица Йоанна в Провадия пред опасност да затвори

МБАЛ Царица Йоанна в Провадия пред опасност да затвори - изображение

Болницата в Провадия е застрашена от фалит, обяви нейният управител д-р Светослав Неделчев. Бюджетът й за тази година е намален с 8% заради орязаните средства от НЗОК. От МБАЛ „Царица Йоанна“ не са получили и парите си за надлимитна дейност.

Извън Варна тя е единственото лечебно заведение в областта, съобщава БНТ. Обслужва пациенти от общините Ветрино, Вълчи дол, Дългопол, както и от айтоските села. Има само Вътрешно отделение, Неврологично, Детско и за физикална терапия. Разполага със 70 легла.

По думите на ръководителя на болницата със средствата, които получават от НЗОК, не могат да покрият дори фонд „Работна заплата“ и към края на месеца са принудени да връщат планови пациенти. Затова всяка година от община Провадия отпускат субсидия за издръжката на лечебното заведение. Миналия месец са били преведени 40 000 лв. за ток и лекарства, но парите не са достатъчни и се налага съкращаване на персонал.

Преди години МБАЛ „Царица Йоанна“ е била с дълг от 600 000 лв., но сега той е намален до 170 000 лв. Ръководството се притеснява, че в сегашната ситуация може отново да започне да растат задълженията. От Здравната каса няма отговор защо бюджетът на болницата е орязан.

Друг проблем, с който се сблъскват в здравното заведение, е недостигът на млади специалисти. В момента работят в него пенсионери или лекари, на които им предстои да се пенсионират. Ниската заплата от 720 лв. е може би основната причина да няма млади медици, желаещи да работят там.

Жителите в района желаят болницата да продължи да функционира, защото за тях ще бъде по-трудно да пътуват 70 км до Варна, за да ходят на лекар.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: provadiadnes.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлИсторияНормативни актовеЗаведенияОрганизацииЛюбопитноСнимкиИнтервютаКомпании и организацииКлинични пътекиЗдравни съветиСоциални грижиАптекиЛеченияАнкетиСпециалисти