Начало Здравна медиа Здравни новини Медицината на бъдещето

Медицината на бъдещето

Медицината на бъдещето - изображение

Шестият бизнес форум фарма „Стратегия „Здраве за всички“ премина изцяло под знака на медицината на бъдещето. Организираното от списание „Мениджър“ събитие събра известни медицински специалисти, представители на фармацевтичната индустрия, на неправителствения сектор, икономисти.

Участниците във форума посветиха време и на проблемите на здравната система и начините за осигуряването на достъпно и модерно здравеопазване.

Ръководителят на СЗО в България д-р Скендер Сила подчерта, че здравната реформа е една от най-трудните и това е така за много държави. Той беше категоричен, че за да бъде успешна тя задължително трябва да се подобри управлението на сектора, необходими са още адекватна и стабилна система за финансиране и човешки ресурс, както и качеството на услугите да се подобрява постоянно.

д-р Скендер Сили, ръководител на СЗО-България

Според доц. Лъчезар Иванов, заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване и членът на надзора в НЗОК и председател на БСК проф. Григор Димитров един от най-тежките проблеми на финансирането на здравната система произтича от факта, че МФ не внася пълния размер на здравни осигуровки за държавните служители.

Проф. Димитров отправи критики към правителството заради множеството хоспитализации и доплащането от пациентите, което стига до 50% и още за липсата на ясни политики за здравноосигурените и за медицинските кадри, но и за несъществуващата устойчива нормативна уредба. И отново повдигна въпроса за медицинските сестри, чиято липса сравни с катастрофа. Според данните, които той изнесе, за последните десет години у нас е намалял делът на средствата, които републиканският бюджет отделя, а постоянно растат парите, отделяни от домакинствата.

За лекарствата днес, новите терапии и тяхната достъпност говори и изпълнителният директор на АРФАРМ Деян Денев, според когото лечението ще стане достъпно, единствено когато здравните системи разпознаят иновацията и я реимбурсират.

Председателката на УС на Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина д-р Жасмина Коева-Балабанова говори за високите технологии. Акцент в изказването й беше темата за бъдещето на трансплантологията, което е в 3D и 4D принтирането, при които няма отхвърляне и не съществува листа на чакащите.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: prplay.net

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЛюбопитноСпортСнимкиРецептиПсихологияОрганизацииСоциални грижиИсторияЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеГеографияОбразованиеАлт. медицинаНаправления в медицинатаЗдравни съветиТестовеПроизводителиОткритияЛичностиБотаникаЛечения