Начало Здравна медиа Здравни новини Медицинските сестри излизат на протест на 1 март

Медицинските сестри излизат на протест на 1 март

Медицинските сестри излизат на протест на 1 март - изображение

На 1 март, петък, от 12 ч. медицински сестри от цялата страна ще излязат на протест пред Министерството на здравеопазването и пред сградите на общините в градовете. Тяхното недоволство е породено от ниското им заплащане и лошите условия на труд.

Протестът на сестрите е подкрепен от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и в него ще се включат още рехабилитатори, рентгенови лаборанти, фелдшери и лаборанти. Организацията тече във фейсбук, засега в социалната мрежа са заявили участие близо 1000 души. Пациентски организации и синдикат "Защита" също подкрепят недоволните.

Медицинските сестри настояват за еднакъв размер на заплатата на всички специалисти по здравни грижи, която да е 1120 лв., или две минимални работни заплати. Освен това искат нощният им труд да се заплаща почасово и да получават допълнително възнаграждение, ако работят в Отделения за анестезиология и интензивно лечение или в спешното.

Протестиращите са описали исканията си в декларация, която ще бъде изпратена до управляващите. В новия Колективен договор се предвижда най-ниската заплата за медицинските сестри да възлиза на 900 лв., но на практика това не се случва навсякъде. Здравните специалисти са наясно, че не могат веднага да се случат промените, но ако не се вземат мерки, те са готови да протестират и на 1 април.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: novinite.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитно