Начало Здравна медиа Здравни новини Медиците в Спешна помощ искат модернизиране на базата, иначе напускат

Медиците в Спешна помощ искат модернизиране на базата, иначе напускат

Медиците в Спешна помощ искат модернизиране на базата, иначе напускат - изображение

От Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ изнесоха данни на пресконференция, които показват, че от 663 линейки, обслужващи цялата страна, нито една не отговаря на изискванията. От тези над 600 автомобила 159 са нови, но дори те не са по БДС и европейските условия за безопасност, бързина на обслужване на пациентите и оборудване. С тях системата на спешната помощ обслужва 2,5 милиона българи.

Но не само автопаркът е под изискванията. Това важи и за материалната база и лошите условия на труд. Още един от съществените проблеми провокира специалистите да повдигнат въпроса със затрудненията в тяхната работа. Това е липсата на медицински стандарт по спешна медицина. Предишният беше отменен от петчленен състав на ВАС заради неясноти относно средства, резултати и съответствие с нормите на ЕС.

По думите на д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията, от Министерството на здравеопазването трябва незабавно да подготвят нова нормативна уредба за спешната помощ, защото в момента служителите работят без такава и са без защита, ако пациент реши да ги съди.

Наредбата указва задачите и задълженията на медиците, диагностично-лечебния процес, транспорта, координацията и комуникацията при спешност, кой е спешен пациент и др.

Проектът за модернизация на спешната помощ по Оперативна програма "Региони в растеж" също се бави. По него се предвиждат 160 милиона за купуването на 400 нови линейки, изграждане на 76 нови Центровете за спешна медицинска помощ, както и реконструкция на 155 съществуващи. Д-р Кателиева заяви, че ако не се пристъпи в скоро време към подобряване на базата и условията, ще последват масови напускания.

Стана ясно, че такова модернизиране може да се случи най-рано в края на годината.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wikimedia.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниВидеоЛюбопитноЛеченияНормативни актовеИсторияЗаведенияЛайфстайлЗдравни съвети