Начало Здравна медиа Здравни новини Международна конференция за проблемите на детския диабет ще се проведе във Варна

Международна конференция за проблемите на детския диабет ще се проведе във Варна

Международна конференция за проблемите на детския диабет ще се проведе във Варна - изображение

Четвърти курс за следдипломна квалификация "Променяме диабета" на ISPAD (Международно дружество по детски и юношески диабет) ще се проведе в периода 20-22 април тази година в к.к. "Златни пясъци" край Варна.

Международната конференция е с насоченост към ендокринолози, диабетолози, педиатри, ендокринни медицински сестри и студенти по медицина от цялата страна. Ще участват доказани специалисти от Великобритания, Италия, Холандия, Турция, Германия и България.

Основните теми ще се фокусират върху настоящите постижения и бъдещи очаквания в областта на управление на диабет и редки ендокринни заболявания при децата и подрастващите. Акцент от конференцията ще бъде отделен и на новите технологии, които подпомагат социалните предизвикателства в здравеопазването.

Организатор на международното научно събитие е проф. д-р Виолета Йотова, която е и директор на курса от страна на ВАПЕД (Варненско дружество по детска ендокринология).

Детския диабет обхваща приблизително 15 % от децата в страна. По-често срещана е формата на диабет тип 1. При него задстомашна жлеза не продуцира или произвежда инсулин съвсем малко, което е недостатъчно за нуждите на организма. В този случай приложението на инсулин играе животоспасяваща роля.

При втория тип сред децата, поради повишен апетит и наднормено тегло, панкреасът не успява да отдели достатъчно инсулин за обработката на повечето приети храни. При отслабване, тези деца не се нуждаят от инсулин.

Детския диабет се характеризира с два пикови момента в развитието на децата – около 7-мата година и около 12-та година. Специалистите опеределят, че сравнително еднакво страдат и момичета, и момчета.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Pexels

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпортЛайфстайлИсторияИнтервютаСнимкиХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиХрани и ястияДиетиТестовеАнкетиОрганизацииЛеченияБотаникаЗаведенияМедицински изследванияКлинични пътекиСпециалистиАлтернативна медицинаЗдравни проблемиПроизводители