Начало Здравна медиа Здравни новини Между 46 и 449 деца са необхванатите за имунизация през миналата година

Между 46 и 449 деца са необхванатите за имунизация през миналата година

Между 46 и 449 деца са необхванатите за имунизация през миналата година - изображение

През миналата година относителният дял на децата, чиито родители са отказали да ги ваксинират и не са спазили задължителния имунизационен календар, е между 0,07 и 0,74 на сто. Това прави между 46 и 449 лица. Данните показват, че колкото по-нараства възрастта, толкова повече броят на отказите намалява.

Информацията е предоставена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по повод запитване и в нея още се посочва, че причината за необхващането на подлежащите на ваксинация е миграцията на децата и техните родители. Има и случаи, в които само майката и бащата са заминали, но не са посочили попечител на останалите в страната деца.

От Министерството на здравеопазването разпоредиха през миналата година да бъдат издирени всички 5-годишни деца и такива, които не са имунизирани срещу морбили. Освен тях, трябваше да бъдат открити и неваксинираните през 2014-2016 г. с многокомпонентни препарати момчета и момичета на 16-месечна и 6-годишна възраст. Благодарение на тези мерки допълнително са имунизирани 37 905 деца с четирикомпонентна ваксина, 22 950 – с петкомпонентна и 8317 с трикомпонентната срещу морбили, рубеола и паротит.

През 2019 г. ще се проведе национално сероепидемиологично проучване, с което ще се установи колективния имунитет срещу рубеола и морбили сред рисковото население. То е включено в рамките на Националната програма за елиминация на двете заболявания (2018-2021). Към момента в България не липсват ваксини за задължителна имунизация и реимунизация, чието осигуряване е ангажимент на здравното ведомство. В обществената поръчка, която ще бъде обявена, ще бъдат включени 15-30% резерв на ваксини, предназначени за деца до 6-годишна възраст. По този начин ще се набави количество, което ще обезпечи нуждите за провеждане на имунизационната политика.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: lankahospitals.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияНормативни актовеСоциални грижиЛюбопитноСнимкиИсторияЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлСпортХранене при...Алт. медицина