Начало Здравна медиа Здравни новини МЗ представи проект, свързан с лекарствата за състрадателна употреба

МЗ представи проект, свързан с лекарствата за състрадателна употреба

МЗ представи проект, свързан с лекарствата за състрадателна употреба - изображение

Здравното министерство представи за обществено обсъждане проект за промени в наредба 10, свързани с регламента на лекарствените продукти за състрадателна употреба.

Промените са насочени към хората с хронични или тежки заболявания, водещи до инвалидизация, както и застрашаващи живота и които не могат да бъдат лекувани с разрешен медикамент. Именно в тези случаи лечението може да се осъществи с продукт, за който вече е подадена заявка да получи разрешение за употреба или е в процес на клинично изпитване.

В мотивите е посочено, че целта е хората, които не са включени в клинично изпитване да имат достъп до лечение в случаите, когато няма алтернатива. Състрадателната употреба е начин за лечение с иновативно лекарство, което в момента се разработва, но което може да се окаже животоспасяващо за нуждаещите се.

Предвижда се пациентите, които ще се включат в лечение с продукт за състрадателна употреба да бъдат информирани от личния си лекар за подходящото за тях лечение. Агенцията по лекарствата ще публикува подробна информация. Самото лечение ще се провежда в болници и комплексни онкологични центрове. Има изискване в заявлението за него са бъдат посочени критериите и основанието за избор, но ще трябва още да бъдат описани процедурите, алгоритъмът на лечение и доказателствата за качество, безопасността и ефикасността на медикамента.

Ангажимент на хората, които ще осъществяват лечението с продукти за състрадателна употреба, е да направят застраховка, да поемат разходите по доставката, да гарантират безопасното съхранение и подадат заявление до ИАЛ.

Този вид лечение е безплатно за пациентите.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: topsante.com

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини