Начало Здравна медиа Здравни новини МЗ публикува за обществено обсъждане нов стандарт по неврохирургия

МЗ публикува за обществено обсъждане нов стандарт по неврохирургия

МЗ публикува  за обществено обсъждане нов стандарт по неврохирургия  - изображение

Министерството на здравеопазването представи за обществено обсъждане нов стандарт по неврохирургия. Според специалистите от ведомството той отговаря изискванията. Направени са промени по отношение на диагностичната апаратура. Към момента не действа регламент в тази специалност, тъй като Върховният административен съд отмени медицинския стандарт „Неврохирургия“.

От проекта става ясно, че отделение от този вид може да функционира само в специализирана или многопрофилна болница. В него трябва да има поне 10 легла. Структурата по неврохирургия може да бъде само от второ и трето ниво на компетентност. Съобразно с това са определени и изискванията за оборудването на операционните, екипа и всички останали изисквания.

При второ ниво са нужни двама лекари със специалност, а при трето – шестима, от които четири със специалност по неврохирургия. На всеки лекар трябва да има две медицински сестри.

Минималният брой на операциите за година трябва е 160 за второ ниво, а за трето – 450.

Откриването на отделение по неврохирургия за здравно заведение със структура от второ ниво ще струва около 1 000 000 лв., а за второ ниво двойно повече, показват изчисленията на здравното министерство.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.net, mh.government.bg
Снимка: saintluc.be

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСпециалистиНовиниЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайлСоциални грижи