Начало Здравна медиа Здравни новини Милион и половина българи страдат от затлъстяване

Милион и половина българи страдат от затлъстяване

Милион и половина българи страдат от затлъстяване - изображение

Почти 1 500 000 българи страдат от затлъстяване.В същото време България е сред водещите страни от ЕС в класацията по отношение на детското затлъстяване. Стряскащите данни съобщи доц. Теодора Дърленска на среща, организирана от УМБАЛ „Александровска“ и сдружението „Моят нов живот“.

В центъра на проявата беше темата за бариатричната хирургия, която е алтернатива за хората със свръхтегло.
Не по-малко тревожни са данните на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO), според които между 30% и 70% от хората над 18 години в държавите от Стария континент са с наднормено тегло, а между 10% и 30% са със затлъстяване, затова и Световната здравна организация го определя като един от най-важните проблеми, пред които е изправено здравеопазването в света. Специалистите от организацията го квалифицират като хронично заболяване, което води до повече от 195 усложнения, сред които хипертония, захарен диабет тип 2, сърдечносъдови инциденти, безплодие, рак, увреждане на ставите, сънна апнея, както и по-висока обща смъртност и социално и емоционално изключване на засегнатите.

Медиците са категорични, че лечението е сложно, комплексно и продължително. За него няма универсални решения, а подходът трябва да бъде строго индивидуален и съобразен с личността на болния. Терапията включва комбинацията между смяна на хранителните навици, физическа активност, психотерапия, лекарства и бариатрична хирургия.

среща за бариатричната хирургия

На срещата днес се оказа, че медици и пациенти имат еднаква позиция по въпроса за нуждата от реформа на политиката, провеждана от здравните институции. Тя трябва да бъде съобразена с нуждите на страдащите от затлъстяване, за да не се чувстват обречени и да имат достъп до качествено здравеопазване.

Не е никак малко това, което са направили в „Александровска“, където разполагат както с първокласни специалисти, така и с апаратура. Преди две години създават екип от експерти, в който влизат лекари от седем специалности. Тяхната задача е да преглеждат, лекуват, но и да проследяват състоянието на хора със затлъстяване, които подлежат на бариатрична хирургия. За този период в мултидисциплинарната програма на болницата се включват над 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Осъществени са 40 лапароскопски операции. Благодарение на терапията средната загуба на тегло в първата година след операцията е до 51 килограма, а заболявания като диабет, хипертония и апнея са в ремисия.

Именно постигнатите резултати дават основание на ръководството на здравното заведение да започне процедура за признаването на УМБАЛ „Александровска“ от EASO за референтен център за лечение на затлъстяването.

В момента у нас няма структура, която да се ангажира с грижата за хора, страдащи от болестно затлъстяване. За съжаление няма и стандарт за бариатричната хирургия и лечението не се поема от здравната каса.

От организацията „Моят нов живот“, която е създадена от хора, оперирани по този начин, поеха ангажимента да работят активно, за да издействат финансиране на хирургичното лечение на затлъстяването. Те вече са изпратили писмо до здравното министерство, в което представят аргументи затова, че бариатричната хирургия е алтернатива, при това успешна, а ако има клинична пътека за нея, това със сигурност ще спести разходите за лечението както на съпътстващите заболявания, така и за болнични, инвалидност и намалена работоспособност.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: УМБАЛ „Александровска“

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиЗаведения