Начало Здравна медиа Здравни новини Министерството на здравеопазването коригира отчасти средствата за болниците

Министерството на здравеопазването коригира отчасти средствата за болниците

Министерството на здравеопазването коригира отчасти средствата за болниците - изображение

След огласените промени в методиката, по която Министерството на здравеопазването финансира общинските и държавните болници, става ясно, че те са коригирани частично. Преди няколко месеца измененията провокираха разгорещени възражения и спорове и тогава ведомството обеща, че ще премахне грешките.

Оказва се, че от здравното министерство отчасти са се съобразили. Първоначално беше взето решение да бъдат намалени средствата, които се превеждат на лечебните заведения за афереза, тромбектомии и за спешните отделения. Новото е пълно възстановяване на парите за тромбектомии. От министерството ще плащат само за травми, аневризми и инсулти. Беше планувано от ведомството да отпускат по 14 000 лв. за лечение, но е върнат миналогодишния вариант, където заплащаната сума ще бъде 20 000 лв. На болниците ще се дават до 6000 лв. за лечение вместо предвидените 4000 лв., а до 13 000 лв. ще се плаща за интервенционално лечение на инсулт. От здравното министерство ще покриват терапията само на 40 души за цялата година.

Драстично беше орязано финансирането на дейностите на лечебните заведения в предишния план. Сега са възстановени частично, макар че някои средства са по-занижени от миналогодишните. За терапевтична афереза за клетки ведомството ще плаща по 1000 лв. вместо по 395 лв. Сумата за терапевтична афереза за плазма пък скача от 1040 на 1400 лв. За сравнение през 2017 г. парите за тази дейност са били 3500 лв. За бъбречнозаместителна терапия, включваща хемодиафилтрация или хемофилтрация, здравното министерство ще заплаща на процедура по 750 лв. вместо предвидените преди това 227 лв. Разликата с миналогодишната сума за същата дейност е 1750 лв., тъй като тогава болниците са получавали по 2500 лв.

Все още не е ясно дали от министерството възстановяват парите за заплати на медиците в спешните отделения, които превеждаше на държавните и общинските болници.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: compareguru.co.za

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини