Начало Здравна медиа Здравни новини Митрополит Йоан дари средства на варненската УМБАЛ „Св. Марина“

Митрополит Йоан дари средства на варненската УМБАЛ „Св. Марина“

Митрополит Йоан дари средства на варненската УМБАЛ „Св. Марина“ - изображение

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан дари инсулинова помпа от най-висок клас и консумативи за три месеца на деветгодишния Георги и сумата от 11 503 лв. Парите са предназначени за изследване на диабетни антитела, когато се поставя диагнозата за диабет от тип 1 и ще бъдат използвани в педиатричната клиника на Университетската болница „Света Марина“ във Варна.

Проф. Виолета Йотова, която оглавява педиатрията, подчерта, че точно антителата са знак, че е нужно лечение с инсулин, а това е важно, когато се поставя диагнозата. Тя каза още, че всеки жест на помощ и съпричастност към семействата има огромно морално значение и благодари на всички, които са се отзовали на призива на митрополита да дарят на неговия празник.

Детето, което вече разполага с помпа, е пациент на Центъра за иновативни терапии и авангардни технологии за диабет, който беше открита в болницата преди четири години. Инфузионните инсулинови помпи са много ефективна, но и скъпа терапия. Когато детето има такава помпа, то изчезва нуждата от строг дневен режим и множество убождания. Другото предимство е, че чрез нея децата се наблюдават от разстояние и затова много по-рядко трябва да ходят в болница.

Дарителят беше категоричен, че няма никаква нужда от похвали, защото приема това като дълг.

Митрополит Йоан събра парите по време на своята 50-годишнина, когато помоли гостите си да дарят в името на каузата. Общата сума на дарението е 17 617 лв.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: УМБАЛ „Света Марина“

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпециалистиНовиниЗаведенияВидео