Начало Здравна медиа Здравни новини Млада жена почина след кучешка тения в сърцето

Млада жена почина след кучешка тения в сърцето

Млада жена почина след кучешка тения в сърцето - изображение

Съдебни медици установиха рядък случай на кучешка тения в сърцето в кърджалийската болница. Внезапната смърт на 34-годишна жена от с. Орешница е поводът да се образува досъдебно производство и да се назначи аутопсия.

Обикновено кучешката тения (Ехинокок) поразява черния или белия дроб, но при младата жена тя е била разположена само в сърцето. Това се случва едва в 0,5-2% от случаите. Размерите на паразита са били колкото женски юмрук и е бил позициониран в дясното предсърдие. Открити са и вторични мехури колкото гълъбови яйца, съобщава в. "24 часа".

Д-р Николай Маринов, който е извършил аутопсията, коментира, че за втори път се натъква на такъв случай в 33-годишната си практика. Не е известно колко време починалата жена е живяла с кучешката тения.

По думите на гастроентеролога д-р Марин Мухтаров Кърджали е на едно от първите места по заболели от кучешка тения и причината трябва да се търси в слабия контрол на властите спрямо бездомните кучета и на невежеството на хората.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: dobritebolnici.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниХранене при...Здравни съветиЛюбопитноЛеченияБотаникаФизиологияСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаСпортОрганизацииИзследванияВидеоНормативни актовеКлинични пътекиСпециалисти