Начало Здравна медиа Здравни новини Млад мъж получи шанс за живот благодарение на дарител

Млад мъж получи шанс за живот благодарение на дарител

Млад мъж получи шанс за живот благодарение на дарител - изображение

Мъж на 24 години, болен от таласемия майор и страдащ от тежко усложнение на сърцето, получи шанс за живот благодарение на дарител, който е пожелал да остане анонимен.

Лекари от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Александровска“ поставиха имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD) на мъжа, който е с диагноза тежка дилатативна кардиомиопатия с придружаващи камерни тахикардии, които застрашават живота му.

Завеждащият отделението по Електрокардиостимулация и електрофизиология в клиниката д-р Светослав Куртев споделя, че за болния има надежда да се възстанови дори напълно при правилна терапия, но затова е трябвало да имплантират устройство, което улавя и спира опасните аритмии и реално предпазва от внезапната сърдечна смърт.

Терапията е животоспасяваща и няма алтернатива. Въпреки това тя не се покрива изцяло от касата и това е сериозен проблем. Хората, които имат нужда от нея трябва да доплатят огромни суми. Лекарите казва, че много често се случва да се отказват от лечението, защото не разполагат със средства. Смъртността при тази група пациенти достига 20% годишно.

В случая става дума единадесет хиляди лева, от които НЗОК поема 6 000 лв., а пациентът трябва да даде още пет хиляди лева.

Благодарение на дарител, който е пожелал да остане анонимен, младият мъж ще живее. Ще бъде лекуван и според медиците ще се възстанови напълно.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: УМБАЛ „Александровска“

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноХранене при...ИзследванияЛеченияНовиниЛайфстайлСоциални грижи