Начало Здравна медиа Здравни новини Модерна 3-в-1 апаратура заработи в анестезиологията на МБАЛ Вита

Модерна 3-в-1 апаратура заработи в анестезиологията на МБАЛ Вита

Модерна 3-в-1 апаратура заработи в анестезиологията на МБАЛ Вита - изображение

BIS™ монитор, софтуерен перфузор и ларингиална маска гарантират безопасността и комфорта на пациента

Отделение по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Вита“ - София закупи най-актуалната patient-safety апаратура с цел осигуряване комфорта на пациентите по време на оперативни интервенции. Новият BIS™ монитор дава възможност за следене дълбочината на хипнозата вследствие анестезията и по този начин не се допуска будност по време на обща анестезия.
„Будността на пациента е световен проблем. Въпреки, че е поставена пълна упойка, активирано е апаратно дишане и физическата активност е ограничена, пациентът съобщава, че чува какво се случва около него по време на операцията. С новия апарат мониторираме дълбочината на анестезията и осигуряваме пълната релаксация, без да допускаме будност. Гарантира се и успокояването на мускулатурата, което е ключово за целите на хирургията,“ разясни д-р Георги Симеонов, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ “Вита”. „Към монитора имаме и перфузор със специален софтуер, който дава възможност за тотална контролирана анестезия – TСI. Чрез актуалния софтуерен продукт следим концентрацията на анестетика в тялото. По този начин осигуряваме нужната дълбочина на упоеност. Друга новост, дори и за България, е ларингиалната маска. Тя спомага поставянето на стомашна сонда. Така предотвратяваме риска от връщане на стомашното съдържимо и попадането му в дихателните пътища“, допълни д-р Симеонов, който е анестезиолог-реаниматор с повече от 20 години опит.
„Целта ни е да се погрижим максимално добре за здравето и комфорта на пациентите в операционните на болница „Вита“. Затова закупихме и съвременна затопляща система с топъл въздух. Апаратът отвежда контролиран топъл въздух към специално одеяло, с което е покрито тялото. Така пациентите на операционната маса се затоплят и успокояват още докато са в съзнание. Това е добре както за оперирания, така и за лекарите. Защото ако тялото изстине, охлаждането става проблем и могат да настъпят затруднения като нарушение в кръвосъсирването, например. Болница „Вита“ е предпочитано място за раждания, а когато се налага оперативно раждане, от самата спинална анестезия се получава преразпределение на кръвта към долните крайници и оттам - охлаждане на тялото. Пациентката започва да трепери. Благодарение на съвременната системата с топъл въздух бъдещата майка остава по-спокойна. Друго отлично приложение на затоплящата система е при пластични операции, както и при оперативни интервенции на долните крайници за целите на ортопедията“, обясни д-р Тихомир Савчев, управител на МБАЛ „Вита“.

Източник: Болница "Вита"

За Framar.bg:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиСпециалистиОрганизацииЛюбопитноНаправления в медицинатаЛеченияНормативни актовеКлинични пътекиЗаведения