Начало Здравна медиа Здравни новини Мотористи бяха на обучение за оказване на първа помощ на пътя във ВМА

Мотористи бяха на обучение за оказване на първа помощ на пътя във ВМА

Мотористи бяха на обучение за оказване на първа помощ на пътя във ВМА - изображение

Представители на мотоорганизацията „Sofia Riders“ участваха в лекция-дискусия за оказване на първа помощ. Тя се проведе във ВМА в София и е част от съвместните инициативи между двете структури. Преди няколко месеца рокери от клуба и специалисти от Академията проведоха заедно кампания за насърчаване на донорството.

Причината, поради която се организира курса по първа помощ е, че мотористите много често стават свидетели на пътнотранспортни произшествия. Целта е да знаят как да реагират адекватно в такава ситуация, за да могат да помогнат и да спасят живот.

Почитателите на високите скорости научиха от д-р Емил Кържин основните и жизненоважни действия, които помагат за овладяването на критични случаи на пътя. Той е част от екипа на реанимацията на ВМА и им показа какво трябва да направят, за да окажат спешна първа помощ.

Специалистът съветва най-напред да бъде спряно външното кървене, ако има такова. Притискането на рана или основна артерия с турникет може да спре фатална кръвозагуба. Чрез вдигане на крайника или ако външно се притисне мястото, откъдето тече кръв, също може да се предотврати летален край.

Важно е да се знае, че през бедрената артерия само за 1 минута могат да изтекат 2,5 л кръв, а за 2 минути може да настъпи пълна кръвозагуба и смърт. Знаейки това, любителите на мотори и всеки един човек могат да спасят живота на пострадал само като се притисне артерията. Подобна помощ е безценна, тъй като първите 10 минути след травмата са от голямо значение, коментира проф. д-р Венцислав Мутафчийски, врид началник на Академията.

Той окачестви инициативата като чудесна и изрази радостта си, че интересът към курса за първа помощ е голям. Предстоят още съвместни прояви между лечебното заведение и най-голямата мотоорганизация в страната.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: ВМА
Снимка: ВМА

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниЛайфстайлСнимкиИсторияТестовеСоциални грижиСпортЛеченияЛюбопитноХранене при...Клинични пътекиОрганизации