Начало Здравна медиа Здравни новини Мотористи подкрепиха кампанията на ВМА, посветена на донорството

Мотористи подкрепиха кампанията на ВМА, посветена на донорството

Мотористи подкрепиха кампанията на ВМА, посветена на донорството - изображение

Да се даде публичност на каузата е в основата на поредното отбелязване на Европейския ден на трансплантациите и донорството. В държавите от Стария континент продължават усилията да има дискусии по темата и повече информация да достигне до гражданите, а в същото време не спират и усилията в помощ на близките, за да вземат те решение, което, от една страна е трудно, защото трябва да бъде направено в един от най-драматичните моменти от живота им, а от друга, благодарение на него ще бъде спасен живота на друг.

По инициатива на мотористите от „Sofia Riders” за втора поредна година беше организирана среща във Военномедицинска академия. По време на нея доц. Ивелин Такоров, който оглавява клиниката по коремна хирургия, съобщи, че до момента са извършили 63 трансплантации, което е малко. Проблемът е в малкия брой донори и затова доц. Такоров и колегите му вярват, че Европейският ден е повод вниманието на обществото да се фокусира върху темата и българите да разберат колко важно е донорството – и за развитието на медицинската наука, и за болните.

На срещата присъства и Джони Велинов, на когото е направена трансплантация преди единадесет години във ВМА и който изрази благодарността си към екипа от медици и близките на донора, заради чието решение той живее втори живот.

В седмицата на донорството тази сряда „Дървото на живота“, което се намира в централното фоайе на ВМА, ще бъде обогатено с имената на донорите, благодарение на които през 2018-а трима души имаха шанс за нов живот.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: vma.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияНормативни актовеЛеченияЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиОрганизацииПатологияСнимкиСпортИзследвания