Начало Здравна медиа Здравни новини Мъж почина след операция на счупен пръст на крака

Мъж почина след операция на счупен пръст на крака

Мъж почина след операция на счупен пръст на крака - изображение
  Семейство, роднини и приятели изпратиха в последния му път 33-годишния Николай Петров Гуцев от Петрич, който остави две сирачета - дъщеричка на 9 години и син на 1 година. Той бе добро и кротко момче, животът беше пред него, а смъртта му е следствие на лекарска грешка, убедени са неговите близки, които разказват мрачната хронология на последните му дни.

  Николай работи в гръцка фирма в Петрич. На 16 октомври по време на работа си удря крака в желязо, чупи си малкия пръст и пръста до него.

  В петричката болница му правят снимка, от която се установява счупването. Д-р Митко Циканделов  казва, че е необходима операция. На 19 октомври той и д-р Георги Динков извършват хирургичната интервенция, а Николай е изписан на втория ден. Оставят го за долекуване у дома, а в болницата му правят само инжекции.

  На 6 ноември, неделя, около 14,30 ч. на Николай му става лошо и припада вкъщи пред детето си.

  Близките му го откарват в реанимацията на петричката болница, където го приема д-р Хаджиев, който му поставя диагноза белодробна емболия. В кръвоносните съдове на Николай са се образували тромби.

  В понеделник, 7 ноември, мъжът е преместен във вътрешно отделение на болницата, където го лекува д-р Искра Ангова, за която в града се носи мълва, че "коли и беси" в петричката болница.

  На следващия ден, във вторник, състоянието му се влошава, Николай повръща, диша тежко. Д-р Ангова казва, че състоянието му е стабилно, а ситуацията е под контрол.

  В сряда, 9 ноември, на семейството на Николай се обажда тяхна позната от болницата, която им каза: "Отивайте при Николай, тресе го, има гърчове."

  Д-р Ангова обаче заявява, че пациентът й е добре и че в петък, 11.11., ще го закарат на коронарография в Сандански.

  В четвъртък Николай се почувства добре. После лекари от София казват на близките му, че това е било предсмъртно.

  Закарват го в Сандански, където докторите веднага решават, че мъжът спешно трябва да бъде закаран в София, и започват да търсят болница, която да го приеме.

  "Токуда" и Александровска болница отказват, но от Правителствена болница се съгласяват и там го приема д-р Стамболийски.

  В 15,30 часа в петък на шокираните близки е съобщено, че Николай е починал. В разговор със семейството докторът от Правителствена болница недоумява защо петричките лекари са го задържали толкова време в тяхната болница с такава тежка диагноза. При такива тежки случаи болните веднага трябва да бъдат транспортирани на специализирано лечение в София.

  Днес близките на Николай Гуцев не искат да обвиняват персонално никого, но са убедени, че той умира заради лекарска грешка.

  С диагноза белодробна емболия от петричката болница са били длъжни веднага да го изпратят в софийска клиника. Те обаче не правят това нито в неделя, когато му поставят диагнозата, нито в сряда, при положение че вече е имал гърчове.

  Съмненията на близките са, че в Петрич са чакали до петък, за да приключи здравната пътека, по която бе приет Николай и по която болницата трябва да получи пари от Здравната каса.

  В писмо до в. "Струма" семейството на Николай Гуцев съветва хората, които изпаднат в тежко здравословно състояние, да търсят веднага лечение в София и да не губят време. Те възнамеряват да пишат и до здравния министър Стефан Константинов, макар че се съмняват от здравното министерство да откликнат на трагедията им.

  "По-добре оскубан от софийските лекари, отколкото в петричките гробища. Лекарите в Петрич не могат да извършат елементарни операции. Хората потрошени от оня свят ги връщат, а тук умира млад човек от два счупени пръста. Това е потресаващо!", коментират в интернет петричани.

  Друга читателка разказва подобна история: "Добре, че бях много упорита и успях да измъкна мъжа ми от болницата, като излъгах д-р Милушева, че имаме познат доктор в София и отиваме само за консултация. С много увещания ми разреши да го закарам за един ден в столицата. Отиде на крака в отделението, а го свалихме на носилка. Нямаше сили да отиде до тоалетната. Беше го сложила на 24-часов апарат за инфаркт. В София се хванаха за главата и ни казаха, че няма инфаркт, а пневмония. А какъв беше натискът да се върнем, за да си довърши здравната пътека и да си вземат парите!", разказва жената.

За Framar.bg:

3.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА