Начало Здравна медиа Здравни новини Награждават родни професионалисти по здравна грижа в Деня на сестринството

Награждават родни професионалисти по здравна грижа в Деня на сестринството

Награждават родни професионалисти по здравна грижа в Деня на сестринството - изображение

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще наградят днес най-добрите, които работят в сферата. Така ще отбележат подобаващо Международния ден на медицинските сестри.

В организацията като членове са записани общо 37 644 професионалисти по здравни грижи. Най-голям е броят на медицинските сестри – 25 714, следвани от акушерките – 4031, рехабилитаторите са 1294. Членове на съсловната организация са и 3151 медицински лаборанти, 1261 са рентгеновите. Участват още 2150 фелдшери, 37 масажисти с увредено зрение и 4 ортопедични техници.

За Ден на сестринството е определен 12 май, защото това е рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820 – 1910). По време на Кримската война тя организира за първи път група от обучени от нея медицински сестри, които се грижат за ранените и болни войници. Налага стандарти какви да са грижите за заболелите от холера и дезинтерия и благодарение на методиката и усилията им смъртността в лазаретите пада от 42% на 2,2%. В следващите 16 г. работи за промяна на разбиранията и похватите в медицинското обслужване и обществено здраве. През 1860 г. създава първото светско училище за сестри и така поставя основите на професията.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: eprbusiness.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноСпортРецептиДиетиАнкети