Начало Здравна медиа Здравни новини Надзорният съвет прие проектобюджета на касата за следващата година

Надзорният съвет прие проектобюджета на касата за следващата година

Надзорният съвет прие проектобюджета на касата за следващата година - изображение

Членовете на надзора разгледаха и приеха проектобюджета на НЗОК за следващата година. Следва разглеждането му от правителството и парламента.

Текстовете променят няколко основни закона - за здравето, за осигуряването, за лекарствата и за лечебните заведения. Предложенията за промени в тези изключително важни закони са свързани с намеренията за реформи в сектори.

Сред най-обсъжданите в последните дни, но както стана ясно и по време на днешното заседание между членовете на надзора, са идеята да бъде създадена агенция, която обединява други две – по трансплантация и за медицински одит както и възможността лиценз на здравните заведения да издава не МС, а парламента.

Бюджетът в здравеопазването през 2019-а ще бъде 4 300 000 000 лв.

В проектобюджета са заложени близо 490 000 000 лв. повече за разходите в сравнение с 2018 г. От тях 50 000 000 лв. са преходен остатък.

Според заместник здравния министър Жени Начева разпределението е добро и няма да има напрежение по отношение на разходите.

Предвидените за първичната извънболнична помощ средства също са по-високи от миналогодишните с 11 000 000 лв. или 225 000 000 лв., за специализираната увеличението е с двадесет и един милиона лева, а общата сума е 250 000 000 лв. Деветдесет милиона са предвидени за диагностична дейност. Един милиард и сто и седемнадесет милиона са предназначени за лекарства, а 104 000 000 лв. за медицинските изделия.

Малко над два милиарда лева е сумата за болниците, а над 160 000 000 лв. за плащанията към чужди фондове.

Промяна няма по отношение на денталната помощ, за която бюджетът остава в размер на 167 000 000 лв. Няма изменение и н здравноосигурителните вноски, които продължават да бъдат 8%.

Според Жени Начева едни от най-важни са измененията в областта на болничната и извънболнична помощ и лекарствата. Заместник здравният министър подчерта и факта, че целта е преди всичко да бъде оптимизирана контролната дейност и тя да бъде максимално ефективна. В същото време тя заяви, че е от значение какво ще бъде направено за здравноосигурените със средствата, за които става дума.

След тричасови дебати Надзорният съвет одобри проектобюджета. Против него и като въздържали се са гласували единствено представляващите двете работодателски организации и КТ „Подкрепа“.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.net
Снимка: mediapool.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСоциални грижиНормативни актовеЛюбопитноАнкетиТестове