Начало Здравна медиа Здравни новини Над 1 милион са източени от пловдивската здравна каса

Над 1 милион са източени от пловдивската здравна каса

Над 1 милион са източени от пловдивската здравна каса - изображение

Над 1 000 000 лева са изтекли от РЗОК в Пловдив чрез реализираната в продължение на една година престъпна схема. Това стана ясно след изявлението на окръжния прокурор Румен Попов.

Вчера в града под тепетата беше осъществена акция на Окръжната прокуратура, по време на която задържаха петима души. Още тогава от обвинението заявиха, че те са участвали в корупционна схема, чрез която са източвали РЗОК, а самата операция е насочена срещу финансови престъпления, свързани с продажба на лекарства.

Двама от задържаните са служители на институцията и това са Иван Деспотов, който е шеф на медицинско направление в касата, и Владимир Манев от аптечния отдел. Местни медии припомниха, че Иван Деспотов се е явявал два пъти на конкурса за директор на пловдивската РЗОК, а задълженията на Владимир Манев са свързани с одобряването на договорите с аптеките за доплащане на безплатните медикаменти и на лекарствата с намаления.

Задържаха още собственика на верига аптеки Николай Александров и мъж, който е изпълнявал ролята на подставено лице в продължилата година корупционна схема.

Прокурор Попов разясни как е било осъществено източването. Служителите от здравната каса в Пловдив са давали информация за тежко болни, преди всичко хора с хепатит С, на собственика на аптеките. От своя страна Николай Александров е наел човек, който да регистрира три виртуални аптеки, на които НЗОК е превеждала средства за лекарствата на тези болни. По този начин един медикамент се заплаща на два пъти.

Подставеното лице е подписвало документите, изтегляло е парите от банка, а след това ги е предавало на собственика на реално съществуващите аптеки. Той от своя страна е наемал за фалшивите аптеки фармацевти, които са получавали заплати, но не са ходили на работа.

По време на зрелищната акция вчера, която продължи няколко часа, в автомобила на задържаните бяха открити около 50 000 лева и торби с лекарства.

Иван Деспотов и Владимир Манев са привлечени като обвиняеми именно за получаването на подкуп от петдесет хиляди лева от Николай Александров както и за документна измама, съобщиха още от държавното обвинение.

Сериозен проблем е и това, че хората, които е трябвало да контролират и да реагират при възникването на подобни аптеки – фантоми, не са си свършили работата.

Единствената добра новина е, че болните не са били ощетени. Те са получили медикаментите, които са им необходими за лечението от реално съществуващи аптеки. Имената им обаче са били дублирани чрез фалшифицирането на документи. По този начин фалшивите аптеки са успели да получат пари от касата.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: marica.bg, courtnewsbg.info, news.bg
Снимка: marica.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниОрганизацииСнимкиИсторияАптекиЛайфстайлСпециалистиСтатистически проучванияАнкетиЛюбопитноНормативни актове