Начало Здравна медиа Здравни новини Над 1000 жени са се прегледали за рак на гърдата в кампанията на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив

Над 1000 жени са се прегледали за рак на гърдата в кампанията на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив

Над 1000 жени са се прегледали за рак на гърдата в кампанията на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив - изображение

Над 1000 жени са се прегледали безплатно за рак на гърдата от началото на кампанията на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

Инициативата стартира през месец ноември 2016 г. и поради огромния интерес е обявена за безсрочна. Безплатни профилактични прегледи, диагноза и лечение на рак и доброкачествени заболявания на гърдата ще се извършват в работните дни (от понеделник до четвъртък) в часовете - от 12:00 ч. до 14:00 ч. Не е нужно предварително записване на час. Прегледите ще се провеждат на 11 етаж в кабинета на доц. д-р Ваня Узунова, хирург от Втора клиника по хирургия към здравното заведение.

Всеки желаещ може да получи допълнителна информация на телефон: 0898 47 82 50.

Д-р Узунова пояснява, че интересът към кампанията е доста голям. Открити са няколко десетки злокачествени и доброкачествени образувания от старта на кампанията. На всички диагностицирани са извършени необходимите операции във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“.

По думите й профилактиката на рака на гърдата трябва да е редовна и толкова навременна, за да позволи да се хване заболяването дори в предклиничния период. Това увеличава значително шансовете за излекуване, защото заболяването е лечимо, когато е констатирано навреме.

Ракът на млечната жлеза е най-честото онкологично заболяване сред жените, а профилактиката е сравнително лесна. Всяка жена може да изследва своите гърди за проблеми около десет дни след менструален цикъл. В този период най-добре се откриват възможни неразположения. Желателно е незабавна консултация с мамолог, ако жената установи някакъв проблем. Без оплаквания за дамите до 28 години е препоръчително да посещават веднъж на 2 – 3 години хирург мамолог, а за жените след 40-годишна възраст - всяка година.

Основни рискови фактори за развитието на заболяването са: генетична предразположеност, неправилно хранене, наднормено тегло, ранна менструация, късна менопауза, прием на противозачатъчни в ранна възраст или прилагане на хормоналнозаместителна терапия.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: УМБАЛ „Свети Георги“
Снимка: УМБАЛ „Свети Георги“

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияСнимкиПатологияЗдравни съветиВидеоАлт. медицинаИзследванияЗдравни проблемиЛеченияБотаника