Начало Здравна медиа Здравни новини Над 300 деца прегледаха в Смолян специалистите от „Пирогов“

Над 300 деца прегледаха в Смолян специалистите от „Пирогов“

Над 300 деца прегледаха в Смолян специалистите от „Пирогов“ - изображение

При осъществяването на поредното издание на инициативата „Детско здраве-Пирогов“ девет от най-добрите специалисти по детски болести на Университетската болница прегледаха над 300 деца от района.

Това е втората визита в Смолян и както признава директорът на болницата проф. Асен Балтов ако при първата посещенията са по-скоро от любопитство, то сега са от необходимост.

Коментирайки прегледите проф. Балтов каза, че са открити десет с случая на гръбначни изкривявания някои в начална степен, а други в доста по-напреднала. На момичетата със сколиоза е препоръчано да бъдат направени рентгенови снимки и специални центражи, които ще покажат деформациите, за да бъде взето решение и за терапията.

Д-р Асен Меджидиев подчерта, че за една година комуникацията между медиците от „Пирогов“ и местните лекари е станала много по-добра. В същото време не е имало никакво разминаване между диагнозите на смолянските медици и на пироговци. Много са децата, получили помощ.

Проф. Балтов отново припомни идеята няколко болници да се съберат в мрежа, която да осигури постоянна връзка между тях. Очакванията са през юни телемедицината между здравните заведения в страната да бъде факт, а центърът ще е в „Пирогов“. За тази цел ще бъде нужно те да подменят сърварите си.

Директорът на смолянската болница заяви от своя страна, че те разполагат с информационна система и заедно с тази за трансфер на образи и обмен на данни, могат да се присъединят при първа възможност.

Следващото спирка на пироговци е в Ямбол.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: pirogov.eu

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпециалистиНовиниЗаведенияИстория