Начало Здравна медиа Здравни новини Над 300 птицеферми в Холандия остават затворени поради наличие на фипронил

Над 300 птицеферми в Холандия остават затворени поради наличие на фипронил

Над 300 птицеферми в Холандия остават затворени поради наличие на фипронил - изображение

От 361 птицеферми в Холандия едва 58 са възобновили работа след възникналия скандал с наличието на фипронил в яйцата от началото на лятото, съобщава холандска телевизия.

84% от компаниите в Холандия все още не са получили разрешение от Холандското управление за безопасност на храните. С подобен документ компаниите могат да се сдобият само след отстраняване на всички следи от отровното вещество, предава БНТ.

Оказва се, че задачата с изчистването на фипронила не е никак лесна. Дори и щателното почистване на веществото не гарантира, че няма да останат следи и ще бъде напълно унищожено.

Специалист от ветеринарната служба на страната посочва, че някои ферми са почиствани повече от 10 пъти. Процесът е изключително труден на места, където птиците не са унищожени.

Фипронилът е отровен инсектицид, който обикновено се прилага срещу кърлежи, бълхи и други паразити по домашните любимци. Според европейските стандарти обаче използването на веществото в птицеферми за потребителския пазар е недопустимо и забранено.

Специалистите предупреждават, че редовната консумация на яйца, съдържащи инсектицида, е опасна за здравето. Количеството на фипронил е под застрашаващите живота равнища, но е над допустимите стойности. Хиляди партиди са изтеглени от хранителните вериги в много страни, но все още може да има останали яйца, съдържащи определено количество от отровното вещество.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: psmag.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСоциални грижи