Начало Здравна медиа Здравни новини Над 3000 души се тестваха за хепатит в открития преди година център в София

Над 3000 души се тестваха за хепатит в открития преди година център в София

Над 3000 души се тестваха за хепатит в открития преди година център в София  - изображение

 Над 3000 души са се изследвали за хепатит C и B в кабинета за безплатни тестове за заболяването в ул. ''Цар Самуил" в София от неговото откриване до момента. Това каза Силвана Лесидренска от сдружение „ХепАктив”, което, заедно със сдружение „Здраве без граници”, инициира създаването на услугата преди година.

“През него вече са минали хиляди хора, като част от тях са диагностицирани. До този момент са установени 45 положителни проби на антитела за хепатит С и приблизително толкова за хепатит В. Данните ни към днешна дата сочат около 1,5% заболеваемост от хепатит С и около 4% от хепатит В”, посочи Лесидренска. Тя допълни, че с всеки един от пациентите е проведена консултация, предоставени са информационни материали за неговото заболяване, както и контакти на специализирани клиники, към които да се насочи.

Изследванията в центъра се правят от медицинско лице, докато „Последващата консултация се поема от член на сдружението, който е пациент с хроничен хепатит и има дългогодишен личен опит със здравната система. Това е методът, по който работят обикновено пациентските организации и ценното при него е, че пациент помага на пациент, т.е. ще му отдели достатъчно време, ще му разкаже личния си опит и ще го подкрепи емоционално в този изключително тежък момент, защото той самият вече е минал по този път”, разказва Лесидренска.

„Голяма част от хората не са наясно какво представлява хепатита, затова при консултацията освен чисто практическа информация какво предстои от тук нататък - изследвания, лечение и т.н., говорим и за самото заболяване и начина, по който бихме могли да го съобщим на нашите близки. Понякога дори само един разговор с някой, който е минал по твоя път, могат да ти дадат сили да продължиш напред”, допълва тя.

В помощ на близките на пациенти с хепатит е създадена и Група за подкрепа на пациенти и техните близки, която вече 5-та поредна година успешно предоставя психологическа помощ на всеки, който по някакъв начин е засегнат от хепатита.
„Ние се явяваме брънката между положителния резултат и специализираната клиника за лечение на хепатит и оказваме съдействие на всеки един човек, тръгнал по пътя към лечението. А когато то е навременно, освен че спасява човешки живот, спомага и за по-ефективното изразходване на обществени финансови ресурси - една чернодробна трансплантация, възникнала заради нелекуван 20 години хепатит С, е десетки пъти по-скъпа от самото лечение на вируса”, отбелязва Лесидренска.Тяе категорична, че профилактиката е правилната посока, към която всички трябва да се стремим.

В помощ на българските пациенти с хепатит С, след дълга борба, у нас вече е достъпна съвременна терапия, която елиминира вируса между 95- 100% от случаите. Става въпрос за т.нар. безинтерференова терапия, която се поема от НЗОК

 Всеки желаещ да се изследва за хепатит B и С може да посети „Център за сексуално здраве” на ул. „Цар Самуил” 111. Там може да се направи и тестване за ХИВ. Повече информация за центъра може да откриете на страницата на Сдружение Хепактив: www.hepactive.org

 

 

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Научни публикацииМикробиологияСнимкиИнтервютаНовиниИсторияЛюбопитноЛеченияВидеоЗдравни проблемиАлт. медицинаДиетиЗдравни съветиХранене при...ОрганизацииИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиБотаника