Начало Здравна медиа Здравни новини Над 400 жени са прегледани безплатно за рак на гърдата в МБАЛ-Варна към ВМА

Над 400 жени са прегледани безплатно за рак на гърдата в МБАЛ-Варна към ВМА

Над 400 жени са прегледани безплатно за рак на гърдата в МБАЛ-Варна към ВМА - изображение

440 жени се възползваха от безплатните профилактични прегледи на млечната жлеза, в рамките на едноседмичната кампания, организирана от МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия.

Инициативата е във връзка с нарастващата честота на заболяванията на млечната жлеза, а консултациите, включващи физикално и ехографско изследване, бяха направени от доц. Румен Филипов, който е част от екипа на Клиника по Обща хирургия при МБАЛ-Варна към ВМА.

Едва 9 от пациентките бяха диагностицирани с карцином на млечната жлеза.

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. В страната всяка година такава диагноза получават около 4000 жени, а около 1200 умират от заболяването. Най-често диагнозата рак на гърдата се поставя на жени над 40-годишна възраст, а мъжете с рак на гърдата се диагностицират средно на 68-годишна възраст.

Често ранното диагностициране на рака увеличава многократно шансовете за пълно излекуване. В ранните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци. Ето защо лекарите съветват дамите да бъдат отговорни към своето здраве и да потърсят специализирана помощ, дори и при най-малкото съмнение.

Снимка: Tumblr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиИсторияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлМедицински изследванияЗдравни проблемиАлтернативна медицинаЛеченияБотаникаНормативни актовеСпециалисти