Начало Здравна медиа Здравни новини Над 6000 души са се тествали за вируса на HIV/СПИН в област Пазарджик за миналата година

Над 6000 души са се тествали за вируса на HIV/СПИН в област Пазарджик за миналата година

Над 6000 души са се тествали за вируса на HIV/СПИН в област Пазарджик за миналата година - изображение

  Пазарджик е град с нарастващ брой на хората, изследвали се за вируса на HIV/СПИН, каза д-р Вяра Георгиева от програма „Превенция и контрол на HIV/СПИН". Благодарение на работата на неправителствените организации в област Пазарджик се увеличава броят на хората, които се изследват.

  За миналата година са консултирани и изследвани общо 6402 души от областта като само кабинетът КАБКИС е консултирал и изследвал 5208 човека. Сдружение „Бъдеще" и фондация ИГА, както и други неправителствени организации работят активно и помагат при регистрирането на серопозитивните лица в областта, коментира д-р Георгиева като допълни, че по този начин по-рано може да се определи дали едно лице е заразено или не и съответно да се вземат марки за лечение. Големият брой изследвани лица в областта се дължи и на факта, че расте доверието на хората към програмата, защото тя гарантира анонимността им, каза още д-р Вяра Георгиева.

За Framar.bg:

2.3, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА