Начало Здравна медиа Здравни новини Над 80 милиона лева дефицит в НЗОК само от лекарства

Над 80 милиона лева дефицит в НЗОК само от лекарства

Над 80 милиона лева дефицит в НЗОК само от лекарства - изображение

Бюджетът за лекарства на Здравната каса продължава да бъде тема с много въпросителни поради простата причина, че парите никога не стигат. Че това е така и тази година, независимо от завишените средства, става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет.

От началото на годината е ясно, че има преразход за лекарствата за онкоболни. НЗОК е платила 10 милиона лева над очакваните за месеца разходи. Проблемът е, че ако това продължи, ще се окаже, че резервът на институцията няма да е в състояние да покрие дори този преразход. А това провокира въпроса как ще се процедира по отношение на извънредно приетите нови молекули или лекарствата за домашно лечение.

По време на това заседание от края на февруари заместник здравният министър Бойко Пенков коментира факта, че при 5% ръст на лекарствата, ще са необходими допълнителни 50 милиона лева, с които касата не разполага. Когато към тях се добавят и 35-те милиона лева за новите молекули общата сума, която е нужна и с която НЗОК не разполага, става 85 милиона лева.

По-големите разходи за лекарства в лечебните заведения са тема, която притеснява и председателя на Надзорния съвет Жени Начева. Тя смята, че не съществува вариант разходите да са по-ниски или да се задържат на нивото от миналата година. По този повод заявява, че ако се наложи, ще контролират всяка болница, която изписва онколекарства и припомня, че съществува механизъм за контрол на остатъчните количества. Според Жени Начева това се прави, защото този е най-разхищаваният ресурс.

Все още не са приключили и преговорите за отстъпка с фирмите. В същото време продължава уточняването на правилата по отношение на договорите за новите молекули, които ще бъдат сключени през април. Очевидно и тук е налице проблем, защото касата в момента е в преразход за старите.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.net
Снимка:drogues-dependance.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЗдравни съветиСнимкиЗаболявания (МКБ)ЛюбопитноСпортПсихологияЛеченияБотаникаСоциални грижиАнкетиТестовеСпециалистиИсторияПроизводителиАптекиОрганизацииЛайфстайлРецептиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография