Начало Здравна медиа Здравни новини Над 900 медици се включиха във виртуална дискусия в социалната мрежа CredoWeb

Над 900 медици се включиха във виртуална дискусия в социалната мрежа CredoWeb

Над 900 медици се включиха във виртуална дискусия в социалната мрежа CredoWeb - изображение

В социалната мрежа за здраве и здравеопазване се проведе виртуална дискусия, чиято основна тема беше посветена на въпроса, свързан с възможността младите медици да останат в страната. Дискусията продължи повече от два месеца и в нея се включиха над 900 специалисти.

По време на диалога се чуха много и различни гласове. За разлика от други социални мрежи, в които звучи по-често гласът на критиката и агресията, тук лекари и медицински специалисти, освен че в типичен за професията им стил поставиха диагноза на системата, показаха своята болка и неудовлетвореност, анализираха ситуацията, но и направиха нещо много важно – предложиха стъпки за излизане от кризисната и драматична ситуация.

Чрез виртуалната дискусия българските медици настояват за незабавното превъзмогване на няколко основни дефекта в здравната ни система.

На първо място те поставят неотговарящото на образование, труд и усилия базово заплащане, но и огромните разлики в доходите на медици от различни специалности. Вторият по значимост проблем има отношение към несъществуващите ясни и валидни за всички правила за специализация, а констатацията е, че в тази сфера доминират корупцията и връзкарството. По същия начин са неясни и правилата за кариерно развитие.

На следващо място е отбелязано, че непрекъснатите нормативни ограничения от страна на държавата да се осъществява адекватна медицинска помощ рефлектират върху пациентите и близките им.
Участвалите в дискусията не са забравили и честата демонизация на медиците, ниския им обществен престиж, конфликтите и всичко това провокирано от неразбирането на обществото, но и от тотално обърканата система на здравеопазването.

За да достигнат до финалния акорд, че здравеопазването не е приоритет на държавата, медиците правят още няколко тежки констатации за настоящето. Сред тях са мизерните условия в много здравни заведения, амортизираният сграден фонд и оборудване, липсата на консумативи, невъзможността да се прилагат съвременни технологии. И още – крайната комерсализация на професията и търсенето единствено на печалба.

Над 900 лекари и медицински специалисти, които дискутираха повече от два месеца тези въпроси, са категорични, че здравноосигурителният модел е дефектен. Такъв, е защото допуска съществуването на огромен брой неосигурени или не напълно осигурени. В същото време пациентите биват заблуждавани, че здравните осигуровки, които те внасят, са в състояние да покрият разходите при използването на високотехнологична съвременна медицина.

Освен драматичната, но и очевидно напълно вярна констатация, че здравеопазването не е приоритет на държавата, анализът на множеството мнения, позиции и коментари показва, че и абсурдите, неуредиците и парадоксите в системата прогонват медиците в странство.

Големият въпрос след тези повече от 60 дни, в които във виртуалното пространство се дискутираше темата „Как да задържим младите лекари в България?“, е, кой и кога ще чуе гласът на медиците?

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: credoweb.bg
Снимка: faculte-de-medecine.fr

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеИсторияАнкетиИнтервютаСнимкиЛюбопитно