Начало Здравна медиа Здравни новини Най-евтините медикаменти за сърце ще станат безплатни

Най-евтините медикаменти за сърце ще станат безплатни

Най-евтините медикаменти за сърце ще станат безплатни - изображение

Най-евтините лекарства за сърдечносъдови болести, които НЗОК поема, ще станат безплатни. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Тези медикаменти са сред най-често предписваните в България, но до момента Националната здравноосигурителна каса покриваше 25 или 50 процента от сумата за тяхното закупуване от пациентите.

Министър Москов обясни, че Здравната каса ще финансира 100% от лекарствата в кардиологията, така че на гражданите няма да им се налага да доплащат.

Той каза, че предложението ще бъде внесено на 29 февруари.

Плащанията от страна на НЗОК се определят от Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата.

Ако пациентите имат нужда от прием на по-скъпи медикаменти, ще е необходимо те отново да доплатят разликата с цената на най-евтиното лекарство.

Проектът за Наредба на ведомството предвижда занапред 100% от поетите лекарства да се изписват само с международно непатентно наименование, което значи, че би трябвало медикаментите за сърдечносъдови болести да се изписват по този начин. При наличието на повече от една търговска марка, която влиза в границите на най-евтините продукти, лекарството, което пациентът ще получи, ще зависи от преценката на фармацевта, а не на лекаря му.

Министърът на здравеопазването по-рано заяви и че ще бъдат осигирени повече направления за изследвания и прегледи.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиАнкетиЛюбопитноМедицински изследванияОрганизацииСнимкиСпециалистиХранене при...Нормативни актовеСоциални грижиИсторияЗаведенияЛайфстайлИнтервютаПроизводителиЛеченияАптекиАлтернативна медицинаСпортРецептиБотаникаКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеографияДиетиФизиология