Начало Здравна медиа Здравни новини Направиха първа копка на новия медицински комплекс във Велико Търново

Направиха първа копка на новия медицински комплекс във Велико Търново

Направиха първа копка на новия медицински комплекс във Велико Търново  - изображение

Във Велико Търново направиха първата копка за изграждането на нов болничен корпус. Кметът на града Даниел Панов и изпълнителният директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Стефан Филев положиха началото на строителния проект. Това стана в деня, когато областната болница отбеляза своята 150-годишнина.

Инвестицията ще струва на лечебното заведение близо 3,7 млн. лв. без ДДС, които ще бъдат изцяло осигурени от него. С построяването на новия комплекс се цели обединяването на базите на старата и новата болница в общ модерен диагностично-лечебен център.

Новата сграда ще бъде изградена близо до сегашния стационар на "Д-р Стефан Черкезов" и помежду им ще има топла връзка. За да стане възможно осъществяването на проекта, ръководството на болницата продало два имота с площ 20 декара. Съсредоточаването на дейността на дружеството в една база чрез построяването на здание с площ 4000 кв. м ще позволи да се спестяват на година близо 400 000 лв.

Благодарение на тези икономии ще може да се увеличи фонд "Работна заплата", да се преоборудва технически болницата, също така ще има възможност да бъдат изпращани специалисти на обучения и за повишаване на квалификацията.

Комплексът ще бъде на 8 етажа, реалните строителни дейности ще започнат през февруари-март 2018 г.

Търновската болница е първата, която е построена преди 150 г. чрез дарения на българи, а не от турските власти. Основен дарител е Михаил Кефалов, който определя седем дяла от богатсвото си за изграждането на лечебно заведение. По-късно лечебницата е преместена в бейските къщи покрай р. Янтра. Години по-късно е създаден първият болничен павилион.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: regnews.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЗаведенияНормативни актовеЛайфстайлСнимкиОрганизацииЛюбопитноИнтервютаКомпании и организацииКлинични пътекиСоциални грижиЗдравни съветиАптекиАнкетиЛеченияСпециалистиОбразованиеСпорт и туризъм