Начало Здравна медиа Здравни новини Направиха първите 3D очни операции в Пловдив

Направиха първите 3D очни операции в Пловдив

Направиха първите 3D очни операции в Пловдив - изображение

Пловдивската клиника „Луксор“ е първото здравно заведение в града, което има възможност да тества най-модерната система за 3D очни операции „Ngenuity“. Вместо хирургът да следи операцията през микроскоп, той ползва специални очила и наблюдава интервенцията на голям екран. Микроскопът само увеличава полето на действие и дава перфектно изображение.

Предимството на „Ngenuity“ е, че лекари и асистенти могат да следят на големия екран как протича операцията. Системата вече е била използвана при четири пациентки с катаракта между 50- и 78-годишна възраст и при 30-годишна жена с очна травма от д-р Георги Тасков и д-р Тодор Тасков. Съвместно с високотехнологичния микроскоп „Carl-Zeiss OPMI Lumera 700“ новата система се превръща в стандарт на работа в микрохирургията на окото.

Оборудването е разработвано в продължение на десетилетие и намалява напрежението и риска от мускулно-скелетни наранявания при хирурзите офталмолози. Заради позата, която са принудени да заемат пред микроскопа, те се сдобиват с ошипяване, болки в раменете и врата и износване на ставите. За пациентите ползите са избягване на инжектиране на контрастно вещество в окото преди операция и фототоксичността при осветяването му.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: clinica.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпортЛюбопитноНормативни актовеСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлФизиологияИсторияВидеоМедицински изследванияПсихологияЛеченияКлинични пътекиИнтервютаСпециалистиЗаведенияАнкети