Начало Здравна медиа Здравни новини Националната антиспин кампания започва на 15 август и ще продължи до 15 септември

Националната антиспин кампания започва на 15 август и ще продължи до 15 септември

Националната антиспин кампания започва на 15 август и ще продължи до 15 септември - изображение

От януари до юли над 162 000 души са се подложили на изследвания за ХИВ/СПИН в 13-те кабинета към РЗИ в страната. Процедурата е безплатна и анонимна.

От здравното министерство информират, че се проследява състоянието на 1430 души с ХИВ, а 1334 от тях са подложени на антиретровирусна терапия, за която са осигурени всички необходими тестове и консумативи. Ведомството осигурява безплатно лечение за всички, независимо дали те са осигурени или не. Пет сектора аз лечение на болни от ХИВ/СПИН работят към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Стара Загора и Плевен.

90% от новите пациенти с ХИВ-инфекция са се заразили по сексуален път, а 9% са установени след инжекционна употреба на наркотици.

161 са новите случаи от началото на годината на ХИВ –серопозитивни. Запазва се тенденцията броят на мъжете да е много по-голям от този на жените – 139 са мъжете, а 22 жените. Най-много са заразените на възраст 30 -39 години, след тях се нарежда тези между 20 и 29 години.

През този месец в 28-те РЗИ в страната не само ще приканват хората да си направят изследвания, но и ще дават информация за начините на заразяване, за предпазването и профилактиката. Доброволци ще раздават материали и презервативи.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: marieclaire.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИзследванияЛеченияИнтервютаКлинични пътекиНормативни актовеИсторияЗаведенияМикробиологияТестовеАлт. медицинаЛайфстайлВидеоОрганизацииЗдравни проблемиСоциални грижиБотаникаПсихологияЗдравни съветиСнимкиСпортСпециалистиАнкетиДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицината