Начало Здравна медиа Здравни новини Националната кампания срещу агресията над медици започна с дискусия

Националната кампания срещу агресията над медици започна с дискусия

Националната кампания срещу агресията над медици започна с дискусия - изображение

С дискусия стартира националната кампания срещу насилието над медицинските специалисти под надслов „Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме“, организирана от БАПЗГ.

В проявата днес се включиха представители на здравното ведомство, на центровете за спешна помощ, пациентски организации, психолози, служители на полицията, експерти по медицинско право, специалисти.
Според представените на форума данни от 2016-а до момента четирима са съдени, но ефективна присъда няма, а до съда са стигнали общо 28 дела.

Председателят на БАПЗГ Милка Василева заяви ясно, че обществото не може единствено да изисква от медицинските специалисти, а е нужно и да се погрижи за тях. Според нея е напълно възможно да бъдат предприети реални стъпки, които да спрат агресията не само срещу медиците, но и в обществото като цяло.

Затова и от Асоциацията предлагат законови промени, според които по-леките случаи на агресия да бъдат наказвани не само с глоба, но и с полагането на обществено полезен труд.

Адвокат Мария Петрова, която говори за правните аспекти на насилието подчерта, че най-често биват нападани медицинските сестри и екипите на спешна помощ и неотложните кабинети. Според нея се търси начин да бъде постигната справедливост и да има наказания, но не винаги „знаем как да ги получим и от кого“.

Адвокат Петрова представи резултатите от анкета, според която 91% от 1490 медици признават, че са били жертви на насилие. Плашещо е обаче, че същият процент хора не са предприели никакви действия.

Д-р Нели Нешева от БЛС беше категорична, че е недопустимо на година между 70 и 80 представители на съсловието да са подложени на агресия и насилие, а осъдените да са по-малко то пет на година.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.net, blsbg.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниСоциални грижиЛюбопитноИсторияПсихологияИнтервютаСнимкиАнкетиБотаникаЛеченияСпециалистиНормативни актовеСтатистически проучванияЗдравни съветиЗаведенияОрганизацииЛичностиВидеоТестовеГеография