Начало Здравна медиа Здравни новини На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета  - изображение

Всяка година на 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация поради все по-нарастващата тревога за бъдещето на милиона хора по света, страдащи от заболяването.

По този повод в цялата страна се организират редица мероприятия, кампании, безплатни консултации и измерване на кръвна захар. Инициативите целят да повишат информираността на гражданите за заболяването, както и отговорното отношение към собственото здраве и здравето на близки и непознати.

През последните години диабетът придобива мащабни размери – от него страдат повече от 360 милиона души. Официалната статистика показва, че на всеки 10 секунди се разболяват двама души, а един умира от диабет. Това се равнява на около 7 милиона души годишно, като 70 000 само са деца. Плашещи са и очакванията в бъдеще. СЗО предвижда над 500 милиона души да бъдат засегнати от заболяването до 2030 година.

В България данните посочват, че от диабет страдат близо 500 000 души. Около 40% от хората обаче не знаят, че страдат от това.

Диабетът е хронично заболяване със социално-значим характер. Известни са два вида – тип 1 и тип 2, всеки от които със своите особености. Диабет тип 1 се среща по-често при децата, а диабет втори тип при възрастните. Основните рискови фактори за развитието на заболяването са наднорменото тегло, фамилната обремененост, начинът на живот, храненето, стресът, намалената физическа активност. Характерните признаци са обща отпадналост, често уриниране, сухост в устата, рязко спадане на тегло, чувство за глад. Обикновено заболяването се открива при провеждането на изследвания по друг повод. Последиците от него могат да се окажат твърде тежки както за самата личност, така и за цялото общество. Усложненията, развиващи се на по-късен етап, могат да доведат до хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, слепота, съдови усложнения, мозъчно-съдова болест, инсулт.

Специалистите съветват провеждането на редовни профилактични прегледи и подобряване на качеството на живот. Според препоръките на Международната Диабетна Федерация спортуването, балансираната и подбрана храна са от изключителна важност за превенцията срещу заболяването. Промяната в начина на живот понижава риска от диабет с 58%.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: mh.government.bg
Снимка: МУ-Пловдив

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниЗдравни съветиПатологияХранене при...ЛайфстайлИнтервютаЛюбопитноАнкетиВидеоТестовеХрани и ястияДиетиЗаведенияЛеченияИзследванияБотаникаСпортОрганизацииАлт. медицинаЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалистиПсихологияПроизводители