Начало Здравна медиа Здравни новини На 15 май отново ще бъде отбелязан Световният ден на кенгуру грижата

На 15 май отново ще бъде отбелязан Световният ден на кенгуру грижата

На 15 май отново ще бъде отбелязан Световният ден на кенгуру грижата - изображение

Световният ден на кенгуру грижата се отбелязва на 15 май. У нас това ще стане за втора година с подкрепата на фондация „Нашите недоносени деца“.

За първи път този вид грижа се практикува в колумбийската столица Богота през 1978 г. Идеята е на д-р Едгар Рей Санабрия, а поводът е свързан с липсата на оборудване и кувьози. Така недостигът кара специалистите да изберат най-лесния начин за спасяването на недоносените деца – обятията на майката.

Методът е познат още като „утроба извън тялото“. При него майката държи на гърдите си недоносеното бебче, а според проучванията резултатите са по-бързи и по-ефикасни в сравнение със случаите, когато мъникът е в кувьоз. Този начин не само повишава възможността за оцеляване на родените преждевременно, но се оказва още, че децата, на които е приложен се справят по-добре с живота и мозъците им са по-добре развити.

Кенгуру грижата се прилага от четири години в университетска болница „Пловдив“ и нейното неонатологично отделение. Методът, който се препоръчва и от СЗО се прилага в болницата благодарение на фондация „Нашите деца“. Началникът на отделението д-р Диана Аргирова информира, че в отделението разполагат със специални столове, осигурени от неправителствената организация. Имат още и шапчици, терлички и плетени октоподчета, които се поставят в кувьозите, защото приличат на пъпна връв. Разполагат и със специални гнезда, които създават среда като в майчината утроба за недоносените бебета.

Д-р Аргирова припомня, че са правени множество проучвания на метода в продължение на повече от две десетилетия. Всички те показват, че този начин е най-добър. Отделени от майката бебчетата имат нестабилно дишане, сърдечна дейност, температура, но когато са гушнати от нея нивата им се нормализират. В същото време нервно-психическото им развитие е по-добро, а и емоционалната връзка не се нарушава, както това се случва, когато бебето е в кувьоз.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mbal.net
Снимка: all4women.co.za

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиЛайфстайлПсихологияСоциални грижиКлинични пътекиНормативни актовеЗдравни съветиЗаведенияСпециалистиЛеченияБотаникаХранене при...ТестовеАлт. медицинаИсторияСпортОрганизацииФизиологияПроизводители