Начало Здравна медиа Здравни новини На 19 октомври се отбелязва професионалният празник на българските лекари

На 19 октомври се отбелязва професионалният празник на българските лекари

На 19 октомври се отбелязва професионалният празник на българските лекари - изображение

На 19 октомври се отбелязва официално Денят на българския лекар. Празникът се чества от 1995 г., когато Българският лекарски съюз избира Свети Йоан Рилски за покровител на медиците. Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много добрини и чудеса през живота си и след смъртта, затова българските лекари са избрали именно този светец за покровител и защитник. Празникът изразява дълбокото уважение и признателност за всеотдайността, с която лекарите изпълняват своя дълг и денонощна грижа за пациентите.

На тази дата Българският лекарски съюз ще отбележи и 144-ия си рожден ден.

В Деня на българския лекар министърът на здравеопазването проф. Николай Петров отправи своите благопожелания към всички медици в поздравителен адрес.

Чест и удоволствие е за мен да поздравя всички медици по повод нашия професионален празник. Да помагаш, да побеждаваш болката, да даряваш и спасяваш живот е мисия, в която всеки специалист трябва да се чувства призван. Това е дълг и начин на живот. Всички в системата на здравеопазването са наясно за незавидното състояние, в която тя се намира, но съм уверен, че с общи усилия ще успеем да се справим с предизвикателствата, запазвайки авторитета на лекаря“, заяви проф. Петров. Той пожела здраве, професионални успехи и доволни пациенти на всички колеги.

На 19 октомври се връчва и отличието „Лекар на годината“.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: news.jbprof.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиСпециалистиЛайфстайлИсторияНовиниНормативни актовеСоциални грижиЗдравни съветиСтатистически проучванияЗаведенияОрганизацииЛюбопитноЛичностиВидеоТестовеГеографияАнкети