Начало Здравна медиа Здравни новини На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата - изображение

На 24 март традиционно се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Денят се чества от 1882 година, когато Робърт Кох установява причинителят на туберкулозата – Mucobacterium tuberculosis.

Туберкулозата е хронично заболяване, което предимно засяга белите дробове. Често се засяга и нервната система, сърцето, бъбреците, мозъка, костите, ставите и други органи. Това е една от десетте основни причини, която води до летален карай.

Според статистиката през 2015 година около 10,4 милиона души са се разболели от туберкулоза, като близо 1,8 милиона са смъртните случаи от заболяването. Близо 3 милиона души средно не получават адекватни здравни грижи. Голяма част от тези хора живеят предимно в по-бедни страни и се квалифицират в групата за най-уязвимите лица.

По повод превенция на заболяването правителството на България одобри в средата на месеца допълнителни разходи в размер на 20 милиона лева по бюджета на Министерството на здравеопазването. Тези средства са предвидени за ваксини. Според здравните власти Имунопрофилактиката е най-надеждният метод за превенция срещу доста заболявания, сред които се нарежда и туберкулозата.

По случай Световният ден на туберкулозата в България се организират ежегодни прояви. В здравни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в цялата страна се организира кампания "Дни на отворените врати" за повишаване на обществената информация и за предоставяне на достъп до безплатни медицински услуги. Според данните кампанията осигурява добра разкриваемост и превенция на случаи на заболяването.

В седмицата преди 24 март традиционно се провеждат безплатни медицински прегледи в различни здравни заведения в страната. Тази година Световният ден за борба с туберкулозата се проведе под мотото "Обединени да спрем туберкулозата".

Данните сочат, че за период от 7 години броят на анкетираните в кампанията е 90 117 души, като 1 002 от тях са диагностицирани с туберкулоза и насочени за лечение. 3 461 случая са регистрирани с латентна туберкулозна инфекция и са обхваната с химиопрофилактика.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: eHow UK

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиДиетиЛюбопитноЛеченияТестовеМедицински изследванияАлтернативна медицинаБотаникаЗаведенияСоциални грижи