Начало Здравна медиа Здравни новини НДК ще блести в синьо в Световния ден на пулмоналната хипертония

НДК ще блести в синьо в Световния ден на пулмоналната хипертония

НДК ще блести в синьо в Световния ден на пулмоналната хипертония - изображение

Със спортно събитие под надслов "Дари дъх" Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ) ще отбележи Световния ден на заболяването. Сборният пункт е приключенският парк "Фънтопия" в "Парадайс център" София. На 4 май, петък, от 15 часа всички желаещи, независимо от възрастта им, ще имат възможност да покорят нови върхове в комплекса за спортно катерене, доверявайки се на инструкциите на квалифицирани инструктори. Събитието се реализира с подкрепата на Министерство на здравеопазането и Министерство на младежта и спорта. Сред участниците ще бъде и председателят на БОППХ Наталия Маева. Преди 2 години дамата преминава през успешна трансплантация на бял дроб в клиника във Виена.

Целта на кампанията е да достигне до максимално много хора и да повиши осведомеността, относно животозастрашяващата болест. Пулмонална хипертония или "болестта на сините устни" е рядко, но изключително опасно заболяване, което води до стесняване на кръвоносните съдове в белите дробове. В България 125 души живеят с тази диагноза. Липсата на адекватна терапия може да има летален изход в рамките само на няколко години. За хората живеещи със заболяването нормални ежедневни активности като миене на съдове, изкачване на стълби, почистване на дома или кратка разходка навън са изключително трудни, а понякога дори непосилни, заради силно затрудненото дишане, което е един от основните симптоми. Това значително повлиява качеството на живот и не са малко случаите, в които се развиват и тежки депресивни състояния. Това е диагноза, с която се живее трудно, но може да застигне всеки. Болестта прави пациентите зависими от кислородния апарат и ги лишава от възможността да водят нормален, качествен живот.

През 2012 г. 5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония. Тази година в международната кампания ще се включат над 80 национални асоциации от целия свят. Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации са сред инициаторите за отбелязването на Световния ден. “Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“ за шеста поредна година е част от световната кампания „Дари дъх“, посветена на това рядко и коварно заболяване.

На 5 май, когато редица страни отбелязват Световния ден на пулмоналната хипертония, за трети път фасадата на Националният дворец на културата ще бъде осветена в синия цвят на кампанията.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония
Снимка: Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеЗдравни съветиСнимкиДиетиОрганизацииКлинични пътекиИнтервютаПатологияСоциални грижиХранене при...БотаникаСпециалистиЛеченияНаправления в медицинатаЗаведенияАнкетиИзследвания