"Не сипвайте сол в здравето си!" - информационна среща в Пазарджик за вредата от готварската сол
Информационната среща е част от национална кампания по проект „Информирани и здрави", финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси". Кампанията ще се разгърне в 19 града на страната с цел да стимулира обществото към намаляване консумацията на готварска сол.
От 16:00 до 18:00 ч. на площад „Константин Величков" (пред театъра) ще бъдат представени филми, ще бъдат раздавани листовки и брошури с практически съвети и информация за рисковете и последствията от прекаляване със солта.
Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 г дневно - тя достига средно до 10-14 г на ден, а в някои региони на страната - до 18-20 г, което ни нарежда на второ място в света по този показател.
Повече от 2.5 млн. българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в ЕС с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания, алармират експертите. Според тях високото кръвно налягане е причина за 62% от мозъчните инсулти и за 49% от случаите на исхемичната болест на сърцето. Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5-6 г дневно рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето - с 18%.
Потребностите на организма от натрий при хората на възраст от 10 до 60 г. са в интервала 1.5 г - 3.75 г сол на ден. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според СЗО максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 г натрий/5 г сол, което е равно на количеството, съдържащо се в една чаена лъжичка.
За Framar.bg: Вестник "Виделина", гр. Пазарджик
Коментари към "Не сипвайте сол в здравето си!" - информационна среща в Пазарджик за вредата от готварската сол