Начало Здравна медиа Здравни новини НЗОК изпрати на 700 граждани информация за здравната помощ, която са получили

НЗОК изпрати на 700 граждани информация за здравната помощ, която са получили

НЗОК изпрати на 700 граждани информация за здравната помощ, която са получили - изображение

От здравната каса са изпратили писма на 700 произволно избрани пациенти. В тях има информация за медицинската и дентална помощ, която е оказана на всеки един от тях от лечебните заведения, работещи с касата, за последната една година. Ако хората установят разминаване в информацията, която е в писмата и реално получената от тях медицинска помощ, те трябва да подадат сигнал до директора на съответната РЗОК.

От НЗОК са на мнение, че без участието на гражданите контролът върху изразходването на обществените средства за здраве няма как да бъде ефективен. Затова и напомнят, че пациентите могат да сигнализират в случаите, когато не са доволни от качеството на помощта, когато са им поискани пари, извън заплащаните от НЗОК, отказан им е достъп до документация или разполагат с информация за отчетена, но неизвършена медицинска дейност.

Всеки от тези сигнали ще бъде проверен от контролните органи, уверяват още от касата.

Здравноосигурените могат да влиза в личното си медицинско досие и да осъществяват реален контрол върху получената помощ, но затова е необходимо да притежават универсален код за достъп, който се издава от НЗОК или РЗОК.

До момента 100 878 души имат такъв код. Персонализираната информационна система на касата започна работа преди пет години.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nhif.bg
Снимка: pravatami.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиПсихологияНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлСпортИсторияЛеченияОрганизацииЗдравни съветиСнимкиИнтервютаАнкетиЗаведенияТестове