Начало Здравна медиа Здравни новини НЗОК подготвя националните рамкови договори за 2018 г.

НЗОК подготвя националните рамкови договори за 2018 г.

НЗОК подготвя националните рамкови договори за 2018 г. - изображение

Националната здравноосигурителна каса започна подготовка за изготвянето на правила и укази, според които ще работи здравната система през 2018 година. Представители на фонда проведоха среща с представители от различни медицински специалности за изготвянето на Национален рамков договор за медицински дейности и Национален рамков договор за дентални дейности за 2018 г.

В преговорите тази година касата ще разчита на помощта и съдействието на лекари и специалисти, предложени от съответните дружества за решаване на различни отговорни задачи.

На срещата, провела се във ВМА, управителят на НЗОК – проф. д-р Камен Плочев, д.м.н. подчерта някои основни моменти, по които се очаква съдействието на консултантите. От фонда обясниха, че вниманието ще бъде насочено към повишаване на здравната ефективност на заплащане за здравни услуги от касата в болнична, извънболнична и дентална помощ, както и заплащането на лекарства при оптимално разходване на финансови средства. Обмислят се промени в посока достъп и подобряване на качеството на медицинско обслужване, включително и повишаване на ефективността на вложените средства. Ще се обсъжда възможността за включване в Наредба основният пакет здравни дейности, които са гарантирани от бюджета на НЗОК.

Предстои да се проведе следваща среща относно лекарствената стратегия на институциите.

Припомняме, че ако новият рамков договор не бъде подписан, действащ остава текущия рамков договор. Според текста в Закона за бюджета на НЗОК обаче това  ще бъде променено и в сила ще бъде НРД, дори и да остане неподписан от лекарите. Това в известна степен определя „упражненията“ по съгласие като формални.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: nhif.bg
Снимка: zdravnaposhta.net

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниАнкетиТестовеНормативни актове