Начало Здравна медиа Здравни новини НЗОК проведе кампания За отворени досиета в полза на пациента

НЗОК проведе кампания За отворени досиета в полза на пациента

НЗОК проведе кампания За отворени досиета в полза на пациента - изображение

НЗОК проведе кампания „За отворени досиета“ във Велинград, където пациентът бе поставен в центъра на семинара. Основната идея бе насочена към това как да се използва огромната информация, регенерирана от НЗОК, в полза на пациента.

Първата стъпка към това е чрез предоставянето на Уникален код за достъп (УКД) до медицинското досие на всеки гражданин. Ръководството на касата поясни, че предстои въвеждането на възможността на он-лайн получаване на УКД, което ще позволи по-лесния достъп на гражданите до здравните им досиета, както и използването на системата. Достъпът ще бъде възможен и чрез Персоналния идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите.

Управителят на НЗОК – проф. д-р Камен Плочев посочи предстоящите задачи за институцията във връзка с разширяването на информацията в здравните досиета на гражданите. Разглежда се възможността за включване на резултати от лабораторни изследвания и образна диагностика в електронните досиета. Това ще преустанови практиката за извършването на ненужни еднакви изследвания за кратък период на определен пациент.

Сред задачите е включено и въвеждането на електронна услуга, насочена към пациенти, който ползват медикаменти по протокол за домашно лечение, напълно или частично заплатени от касата. Услугата ще позволи съкращаване на срокове за извършване на експертизи за отпускане на скъпоструващи лекарства, както и ще облекчи значително чакането пред РЗОК за издаване, заверяване на документи.

В семинара участваха директори на районните здравноосигурителни каси и служители от звената за „Връзки с обществеността“ в системата.

Всички участници в семинара изразиха своята надежда да получат подкрепа от институции, граждани и медии в усилията за изграждане на здравноосигурителна система, която да бъде по-добре работеща и в полза на пациента.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: www.bnt.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпортСоциални грижиАнкетиТестовеНормативни актове