Начало Здравна медиа Здравни новини Новата наредба в ТЕЛК системата ще бъде одобрена от Министерския съвет

Новата наредба в ТЕЛК системата ще бъде одобрена от Министерския съвет

Новата наредба в ТЕЛК системата ще бъде одобрена от Министерския съвет - изображение

Новата наредба в ТЕЛК системата ще бъде одобрена днес от Министерския съвет. Това ще позволи специалистите от експертните комисии да продължат своята работа.

Наредбата беше спряна от края на месец май досега поради решение на съда. С това обаче указанията към лекарите останаха неясни как да определят процентната инвалидност на пациентите. Ситуацията затрудни работата на ТЕЛК-овете, което от своя страна забавя издаването на експертни оценки на пациентите и лишава някои от тях от инвалидна пенсия.

В началото на месец юни властта, синдикати и бизнесът постигнаха компромисно решение, с което новата наредба за медицинската експертиза да бъде одобрена от кабинета с цел избягване на законов вакуум.

Наредбата ще има за цел създаване на правно регламентиране на критериите и принципите за медицинска експертиза за определянето на трайна или временна неработоспособност, както и реда на нейното извършване. Това ще позволи уеднаквяване на дейностите спрямо медицинските експертизи в цялата страна.

Новата наредба ще бъде приложена и с цел да осигури определени права на пациентите – като осигуряването на подходяща работа с оптимални грижи за здравето до максималното възстановяване, както и правото на отсъствие от работа.

Някои специалисти и лекари, работещи в системата обаче отправиха своите критики към приемането на наредбата. Според д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София, новата наредба реално копира старата и съдържа редица недостатъци.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Clinica.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСпециалистиАнкети