Начало Здравна медиа Здравни новини Новата учебна година за здравните медиатори започна

Новата учебна година за здравните медиатори започна

Новата учебна година за здравните медиатори започна - изображение

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ дадоха официално старта на обучението на здравните медиатори в страната. Нови 34-а ще бъдат обучавани от преподаватели от софийския Медицински университет, медицински специалисти и от екипа на Националната мрежа на здравните медиатори.

Новите попълнения ще бъдат ангажирани с проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“. У нас началото му беше поставено преди осем години, а целта е създаването на устойчива мрежа от здравни медиатори, които да помогнат за ограничаването на инфекциозните и предаваните по полов път болести, но и за намаляването на детската смъртност сред най-засегнатите групи в обществото.

И тазгодишните млади хора са избрани след конкурс в съответната община. Водещо при този избор е както завършеното средно образование, така и познаването на проблемите и езика на общността. Обучението им дава шанс да научат подробности за нормативната база, системата на услугите в здравеопазването, правата и задълженията на пациентите. Отделено е време и за запознаването им с основните заболявания, детското здраве и това на майките, семейното планиране.

След курса те ще се включат в различни програми и проекти. На тяхната помощ разчитат за различните си инициативи лекарите, общините и РЗИ.

Общият брой на медиаторите тази година е 230. Те ще работят в 117 общини, а дейността им се финансира от бюджета.

От НМЗМ припомнят, че 15 март тази година именно проектът „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ спечели престижните европейски награди на Eye For Pharma.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: zdravenmediator.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиЛюбопитноСоциални грижиЛеченияВидеоАлт. медицинаЗдравни съветиАнкетиТестовеЛайфстайлПсихологияИзследванияСпортСпециалистиНормативни актовеОрганизацииИнтервютаЗаведенияХранене при...Направления в медицинатаОбразованиеБотаника