Начало Здравна медиа Здравни новини Нови грипни щамове ще върлуват тази есен и зима

Нови грипни щамове ще върлуват тази есен и зима

Нови грипни щамове ще върлуват тази есен и зима - изображение

Специалистите предупреждават, че през предстоящия есенно-зимен период ще върлува нов вид грипен вирус. Свинският, или пандемичният грип „Калифорния“, ще бъде заменен от „Мичиган“, изолиран за първи път преди две години.

Д-р Ангел Кунчев от Националния център по заразни и паразитни болести заяви, че сега той ще бъде в силата си след слабото начало през 2015-а и леко повишените случаи през 2016-а. По негови думи населението все още няма изграден имунитет към новия щам, съобщава в. „Труд“.

Летните вируси се изместват още през септември и октомври от есенно-зимните. У нас първите грипни щамове се проявяват в края на октомври и началото на ноември. Масово хората се разболяват по време на празниците, а епидемия настъпва към януари.

В момента в южната част на света грипните вируси покосяват поголовно. В Австралия върлуват много грипни щамове, включително и „Мичиган“, вече има 52 смъртни случая. Очаква се да се появят и нови разновидности, дори и у нас.

Грипът се отличава от респираторните есенно-зимни вируси по бурното си начало. Той настъпва с висока температура, главоболие, силна отпадналост и се отразява на целия организъм. При останалите вирусни неразположения симптомите са обикновено по-леки и отшумяват в рамките на 3-5 дни.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: haaretz.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноПрезентацииЗдравни проблемиХранене при...Социални грижиИсторияЛайфстайлЛеченияВидеоТестовеКлинични пътеки